Музеј фармације

O Музеју

Музеј за историју фармације у саставу Фармацеутског факултета Универзитета у Београду.

више о збирци стакла у музеју

Музеј за историју фармације у саставу Фармацеутског факултета основан је Решењем бр. 69-00-251/2018-02 Министарства културе и информисања од 17.09.2018. чију сталну поставку чини збирка уметничко – историјских дела од значаја за историју фармације.

Музеј баштини предмете кроз пет збирки: Апотекарски намештај, Стојнице, Мерни инструменти, Апотекарски прибор и посуђе и Специјалитети. Поседује богату архивску грађу и библиотеку.

Музејски предмети од стакла налазе се у оквиру две збирке: Збирка Стојнице и  Збирка Апотекарски прибор и посуђе. Изузетно су значајни у смислу проучавања развоја апотекарства у Србији и региону и занимљиви и због начина израде и због састава материјала.

Стојнице од стакла су неизоставни део апотекарске опреме јер се поједине сировине могу чувати само у тој врсти материјала. Најстарије потичу из касног 18. века, из Петроварадина и Панчева. У збирци Апотекарског прибора чувају се стаклени предмети који су се користили у процесу магистралне израде лекова.
Најстарији потичу из апотеке Трешчик из Земуна (1810).

Погледај остале музеје

Трг Николе Пашића 11, Београд
Драгослава Срејовића 2, Зајечар

Подели музеј:

збирке стакла у музеју

Сарадњом Одељења културе Амбасаде Мађарске у Београду, Collegium Hungaricumи Музеја за историју фармације у саставу Фармацеутског факултета Универзитета у Београду, представиће се део суштинске улоге стакла у друштву изложбом: „Под стакленим звоном“, аутора Јелене Манојловић.

10.10.2022

-  25.10.2022

Погледај остале музеје

Трг Николе Пашића 11, Београд
Драгослава Срејовића 2, Зајечар

Подели музеј:

scroll-to-top