Muzej farmacije

O Muzeju

Muzej za istoriju farmacije u sastavu Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

više o zbirci stakla u muzeju

Muzej za istoriju farmacije u sastavu Farmaceutskog fakulteta osnovan je Rešenjem br. 69-00-251/2018-02 Ministarstva kulture i informisanja od 17.09.2018. čiju stalnu postavku čini zbirka umetničko – istorijskih dela od značaja za istoriju farmacije.

Muzej baštini predmete kroz pet zbirki: Apotekarski nameštaj, Stojnice, Merni instrumenti, Apotekarski pribor i posuđe i Specijaliteti. Poseduje bogatu arhivsku građu i biblioteku.

Muzejski predmeti od stakla nalaze se u okviru dve zbirke: Zbirka Stojnice i  Zbirka Apotekarski pribor i posuđe. Izuzetno su značajni u smislu proučavanja razvoja apotekarstva u Srbiji i regionu i zanimljivi i zbog načina izrade i zbog sastava materijala.

Stojnice od stakla su neizostavni deo apotekarske opreme jer se pojedine sirovine mogu čuvati samo u toj vrsti materijala. Najstarije potiču iz kasnog 18. veka, iz Petrovaradina i Pančeva. U zbirci Apotekarskog pribora čuvaju se stakleni predmeti koji su se koristili u procesu magistralne izrade lekova.
Najstariji potiču iz apoteke Treščik iz Zemuna (1810).

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

zbirke stakla u muzeju

Saradnjom Odeljenja kulture Ambasade Mađarske u Beogradu, Collegium Hungaricum i Muzeja za istoriju farmacije u sastavu Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstaviće se deo suštinske uloge stakla u društvu izložbom: „Pod staklenim zvonom“, autora Jelene Manojlović.

10.10.2022

-  25.10.2022

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

scroll-to-top