Muzej Vojvodine

O Muzeju

Muzej Vojvodine u Novom Sadu osnovan je 1947. godine kao muzej kompleksnog tipa i nadležan je za poslove matične delatnosti za sve ustanove zaštite pokretnih kulturnih dobara, muzeja i muzejskih zbirki na području Vojvodine.

više o zbirci stakla u muzeju

Počeci Muzeja Vojvodine prate se od 1847. godine kada je u Pešti osnovana Srpska narodna zbirka.Ova zbirka prerasta u Muzej Matice Srpske 1933. godine, a nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine u Vojvođanski muzej. Spajanjem Vojvođanskog muzeja i Istorijskog muzeja Vojvodine, 1992. godine nastao je današnji Muzej Vojvodine. U njemu se čuvaju mnogobrojni predmeti koji predstavljaju kulturno blago SPočeci Muzeja Vojvodine prate se od 1847. godine kada je u Pešti osnovana Srpska narodna zbirka. Ova zbirka prerasta u Muzej Matice Srpske 1933. godine, a nakon Drugog svetskog rata, 1947. godine u Vojvođanski muzej. Spajanjem Vojvođanskog muzeja i Istorijskog muzeja Vojvodine, 1992. godine nastao je današnji Muzej Vojvodine.

Predmeti izrađeni od stakla se nalaze u arheološkim zbirkama, zbirkama starije i kulturne istorije, Muzej Vojvodine prikuplja, obrađuje, čuva i prezentuje pokretno i nematerijalno kulturno nasleđe. Bogata muzejska kolekcija broji preko 400000 predmeta i prikazuje razvitak ljudskog društva na prostoru Vojvodine u kontinuitetu od osam hiljada godina, od praistorije do savremenog doba.

U etnološkoj zbirci se izdvaja kolekcija ikona i slika na staklu i ogledalu koja spada u najbrojnije u našoj zemlji. U okviru zbirke primenjene umetnosti čuva se preko stopedeset predmeta od stakla proizvedenih tokom 19. veka i prve polovine 20. veka u austrijskim i češkim radionicama. Najbrojnije su tzv. banjske čaše koje su Vojvođani kupovali prilikom svojih čestih putovanja ili boravaka u banjama Češke i Slovačke, dok manji broj potiče iz Rogaške Slatine, koja je u to vreme bila proizvođač kristalnog stakla. U okviru Predmeti od stakla u Muzeju Vojvodine čuvaju se u okviru arheoloških, istorijskih, umetničkih i etnoloških zbirki. Od najstarijih staklenih posuda iz antičkog perioda do dela savremenih umetnika, ovi predmeti su korišćeni u svakodnevnim i/ili posebnim prilikama. U pitanju su različite vrste posuda, predmeti izrađeni u inostranim radionicama i manufukturama, raznobojne staklene perle, ogledala, ikone na staklu, staklene ploče, vitraži, kao i ručno oslikani predmeti pokućstva.

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

zbirke stakla u muzeju

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

scroll-to-top