Narodni muzej Kraljevo

O Muzeju

Narodni muzej u Kraljevu osnovan je 1. maja 1950. godine kao Gradski muzej Rankovićevo. 1953. menja naziv u Narodni muzej Rankovićeva, a od 1955. ima današnji naziv Narodni muzej Kraljevo.

više o zbirci stakla u muzeju

Muzej se nalazio u Gospodar Vasinu konaku, a danas je smešten u zgradi stare ratarske škole. Narodni muzej u Kraljevu spada u muzeje zavičajno-kompleksnog tipa.

Sadrži prirodnjačku, arheološku, numizmatičku, etnološku, istorijsku, umetničku zbirku oko kojih su formirana istoimena odeljenja, kao i odeljenja za konzervaciju, dokumentaciju, pedagoško-propagandni rad i stručnu biblioteku. Prema teritorijalnoj klasifikaciji je regionalni muzej nadležan za opštine Kraljevo, Raška i Vrnjačka Banja.

Zbirka staklenog pokućstva
Predmeti od stakla se čuvaju u Etnološkoj zbirci Narodnog muzeja u Kraljevu i baštine se od osnivanja Muzeja 1950. godine. Većina predmeta pripada periodu iz XIX i prve polovine XX veka. Najveći deo predmeta je dospeo putem otkupa dok je manji broj dobijen na poklon. U poslednje dve godine zbirka stakla se znatno uvećala. Otkupima, poklonima, reinventarizacijom došlo je do znatnog obogaćivanja i proširivanja zbirke.

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

zbirke stakla u muzeju

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

scroll-to-top