Narodni muzej Toplice

O Muzeju

Narodni muzej Toplice osnovan je 11.10.1946.godine i pokriva teritoriju grada i tri opštine: Blace, Kuršumlija i Žitorađe. Osnovna delatnost podrazumeva prikupljanje, čuvanje i izlaganje kulturne baštine i prikupljanje podataka o istorijskom nasleđu.

više o zbirci stakla u muzeju

Osim toga muzej se bavi izdavačkom delatnošću, edukacijom i organizacijom naučnih skupove i dr. U okviru Muzeja funkcionišu važna memorijalna mesta poput Spomen sobe „Gvozdeni puk u oslobodilačkim ratovima Srbije 1912-1918“, zatim arheološki lokalitet Arheopark u Pločniku i Galerija „Boža Ilić“ gde se čuvaju i izlažu važna dela savremene umetnosti.

Narodni muzej Toplice čuva veliki broj predmeta od stakla koji se nalaze u okviru etnološke zbirke i veliki deo tih predmeta pripada proizvodnji Fabrike stakla 9. Oktobar u Prokuplju. Osim unapređenja dostupnosti i razvoja vredne zbirke stakla, cilj nam je da kroz različite aktivnosti u lokalnoj sredini i regionu podstaknemo ideju o kulturnoj vrednosti, očuvanju, korišćenju i razvoju nasleđa industrije stakla. Obnavljanjem zanatsko-umetničkih radionica podstakli bi očuvanje vrednosti tradicionalne proizvodnje stakla i otvorili put ka participiranju u budućem muzeju stakla.

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

zbirke stakla u muzeju

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

scroll-to-top