Narodni muzej Zrenjanin

O MUZEJU

Muzeja spada u kategoriju ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera koji svojim istraživačkim radom pokriva područje središnjeg Banata. Ima šest odeljenja, pedagoško-informativnu službu, radionice za restauraciju i konzervaciju, specijalnu biblioteku i dr.

više o zbirci stakla u muzeju

Narodni muzej Zrenjanin ima bogatu tradiciju prikupljanja, čuvanja i prezentacije kulturnog nasleđa. Prema raspoloživim podacima odluka o osnivanju Muzeja doneta je 1906. godine, ali tek 1911. godine počinje sa aktivnim radom. Muzeja spada u kategoriju ustanova kompleksnog tipa, zavičajnog karaktera koji svojim istraživačkim radom pokriva područje središnjeg Banata. Ima šest odeljenja, pedagoško-informativnu službu, radionice za restauraciju i konzervaciju, specijalnu biblioteku i dr.

U okviru Zbirke primenjene umetnosti Umetničkog odeljenja čuva se Kolekcija stakla, porcelana i keramike sa 108 inventarnih jedinica pokućstvenih predmeta od stakla, dok Etnološko odeljenje u okviru Zbirke pokućstva čuva blizu 30 predmeta. Arheološko odeljenje takođe baštini predmete od stakla iz perioda ranog neolita u vidu opsidijana, kao i nakit izrađen i ukrašen staklenom pastom koji pripada sarmatskoj kulturi, ali i periodu srednjeg veka.

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

ZBIRKE I DEŠAVANJA U MUZEJU

Pogledaj ostale muzeje

Trg Nikole Pašića 11, Beograd
Dragoslava Srejovića 2, Zaječar

Podeli muzej:

scroll-to-top